Vaš brskalnik ima onemogočen java script, zato kazalo internetne strani ne deluje pravilno. Vključite java script.
objavljeno: 27.3.2013
Blog: Rešitev je tu!

Prišli smo do...


Začasno, kot si verjetno opazil/a, sem prekinil s pisanjem tega bloga. Ves ta čas nisem bil neaktiven, ampak sem precej trdo delal v dosedanji smeri. Več ko želim dati, več prejmem in bil sem obilno blagoslovljen.

Vesel sem, da mi je uspelo pokomentirati Pismo Rimljanom in pa tudi prvo poglavje Pisma Korinčanom in sicer verz po verz. Kakršni že so moji komentarji, so vedno nepopolni. Božja beseda je neomejena in vsebuje neomejeno število povezav, analogij, prispodob, jaz pa sem omejen - tako intelektualno kot časovno in tudi srčno.

Upam, da si tudi preko mojega pisanja spoznal, kaj je krščanstvo, kaj je smisel življenja, kaj je svet in naša vloga v njem in da se ti je življenje spremenilo, da si se začel hraniti z Božjo besedo in začel premišljevati o njej in da je začela vplivati na tvoja vsakdanja dejanja, odnose... Da je popravila tvoj odnos z Bogom, ki ga praktično ni bilo, pa tudi z ljudmi... Skušal sem dati vse od sebe in te voditi za roko, korak po korak. A sedaj prihaja čas in vedno bližje je, ko boš shodil in začel hoditi po poti življenja.

Če bo Bog dal, bom še nekaj časa z vami, če pa ne, pa sem se ta čas potrudil in vam praktično pretipkal Dalmatinov predgovor k Bibliji, ki je čudovita hrana za dušo. Ravno tako sem vam omogočil, da si prenesete celotno Dalmatinovo Biblijo na svoj računalnik. Tiste izmed vas, ki ne govorite angleško, naj vas hrani in krepča. V Sloveniji je bila Biblija prepovedana. Samo jezuiti in rimski duhovniki s posebnim dovoljenjem so jo lahko brali. Vse ljudi, ki so govorili resnico, so naši predniki, skupaj z duhovščino rimske religije, pregnali iz Slovenije. In kaj nam je ostalo? Česa se ne želimo odreči? Česa naši predniki skupaj z gospodarji tega sveta niso pregnali? Pokvarjenosti, zatiranja ljudi, šibkejših od sebe (žensk, možev, otrok, staršev, podrejenih...), drog, nasilja, lažnive religije nove dobe... Vse to lahko prežene iz tvojega življenja samo svetloba Božje besede. Naj te spremeni, utrdi v veri, da se bo tvoje življenje spremenilo, da se bo spremenila tvoja sedanja narava... in da boš kot tak deležen večnega življenja.

Odloči se, s kom se boš družil, s kakšno hrano se boš hranil. Ali boš užival strup, pa čeprav v majhnih količinah, ali se boš hranil in krepčal s pravo hrano, ki te okrepi.

Srečno!

--------------------------------------------------------------
Če je komu položil Bog v srce željo, da bo OCR-jal in uredil celotno Dalmatinovo Biblijo, temu lahko dam nekaj nasvetov.
- Dobi si skenirane datoteke največje ločljivosti.
Če tega ne uspeš, in boš uporabljal iste datoteke, kot sem jih jaz, potem pričakuj, da si boš malo uničil svoje oči :) Bolje za to, kot da si jih uničiš z gledanjem nasilja.
- Verjetno boš moral povečati ločljivost s pomočjo kakšnega risarskega programa. Uporabi bilinearno interpolacijo.
- Vse datoteke naj bodo iste ločljivosti in istih dimenzij.
- Uporabi dober OCR program. Nekatere programe lahko "naučiš" še boljšega prepoznavanja črk in besed. Pozanimaj se glede tega.
- Praktično je, če si definiraš svojo tipkovnico - z naglasnimi znamenji in posebnimi znaki (s-i), ki so uporabljani v Dalmatinovi Bibliji. Če uporabljaš Windowse, lahko uporabiš Microsoftov program (brezplačni) Keyboard Layout Creator. Preneseš si ga z Microsoftove strani.
- Ko si enkrat z OCR programom prenesel slike v besedilno datoteko, lahko storiš naslednje. V urejevalnik besedil vstaviš sliko strani, katero si OCR-jal (OCR = optical character recognition - optično prepoznavanje znakov). Postavi jo v ozadje. Malo jo posvetli. In potem veselo na delo - popravljaj napake, besede, ki jih je OCR program napačno napisal, in uredi besede v vrstice. Da pridejo vse besede v isto vrstico, kot so v Dalmatinovi Bibliji, boš moral včasih skrčiti razmik med črkami.
- Koristno je, da v urejevalniku besedil definiraš nov slovar, v katerega potem postopoma dodajaš besedo po besedo. To zna biti zamudno. Zato je dobro, če se pozanimaš in naučiš, kako v slovar naenkrat dodati vse besede.
- Še glede očitnih napak. OCR program ne loči (mi pa tudi zelo težko) med velikim i (I) in malim l in še kaj bi se našlo. Takšne in drugačne napake lahko odkriješ tudi, če celotno besedilo analiziraš npr. v Excelu, v katerem si s pomočjo nekaj funkcij in z nekaj formulami lahko urediš "slovar", v katerem so zapisane vse besede, poleg njih pa še število pojavljanj dotične besede v že urejenem besedilu.
To je to :)

Trenutno smo prišli s tem blogom do konca, a delo in življenje se bo nadaljevalo na drugih področjih - brez skrbi :)