Vaš brskalnik ima onemogočen java script, zato kazalo internetne strani ne deluje pravilno. Vključite java script.
Komiki
Penn Jillette: Branje Biblije (ali Korana ali Tore)
te bo spremenilo v ateista

predvajaj ustavi prekini
skoči na čas
h min s

Penn omenja Bernarda Russella. Tudi če bi bil Bernard Russell 100000x pametnejši kot je bil, a če kljub temu ne bi želel sprejeti Biblije, še vedno ne bi mogel odgovoriti na temeljna vprašanja filozofije, ki so brez Biblije preprosto neodgovorljiva in pika.

Zakaj ljudje postanejo ateisti, če preberejo Biblijo? Ali je to možno? Vzgojeni smo v ateističnem duhu. In v našo ateistično vero ne smemo dvomiti, ostale pa lahko zasmehujemo. Nimamo nobenega spoštovanja. Mislimo, da je vse, kar vemo, živa resnica - tako zelo smo naduti. Človek, ki s težavo sešteje dve enomestni številki med seboj, se je sposoben norčevati iz inteligence najbolj inteligentne osebe na svetu. Zgodbice, ki ste jih slišali v šoli in po televiziji, so zgodbice za nerazmišljajoče ljudi. In če verjameš v njih, ne da bi se spraševal, potem boš zavrgel Biblijo. Težava ni v Bibliji, ampak v tvojem nerazmišljanju, tvojem trdem srcu. Tudi sam sem imel iste težave :)

Strinjam pa se s Pennom, da ne potrebuješ nikogar, da bi ti razlagal Biblijo in da imajo ljudje, ki to (poklicno) počno, za seboj neko agendo. A jaz bi šel še korak naprej! Ne potrebuješ podpore ateistične vzgoje, da bi ti razlagala Biblijo. Naj Biblija razlaga sámo sebe. O tem sem napisal kar precej v svoji drugi knjigi.
Tudi za fiziko in medicino in karkoli se že učiš, potrebuješ nekoga, da te nauči. Za marsikaj mislimo, da je neumno, a če nam kdo pomaga in pokaže drug pogled na zadevo, postane vse smiselno. A kaj pravi Penn? Penn pravi, da to ni potrebno. Vsi, tudi Penn, dobro vemo, da to ni res.

Verjamem, da Penn ne najde nič pametnega v Bibliji, a to samo pomeni, da ne išče zadosti iskreno ali pa da ni zadosti inteligenten. Tudi duhovniki ti ne bodo povedali, kaj vse se skriva v Bibliji - kakšna neverjetna inteligenca stoji za njo! Če te zanima - o tem pišem v svoji drugi knjigi. Sicer pa je vse zapisano v Bibliji - tudi to, kako jo razumeti. In ko enkrat vidiš njeno superiorno sporočilo in superiorno zgradbo, ki presega vse, kar je človek naredil - uau :) huh :)