Vaš brskalnik ima onemogočen java script, zato kazalo internetne strani ne deluje pravilno. Vključite java script.
Nova doba
Vsi smo hindujci - častitljiva Jennifer Ryu

predvajaj ustavi prekini
skoči na čas
h min s

S kakšnim navdušenjem in žarom je začela duhovnica unitarne cerkve govoriti o hinduizmu! Navdih za pridigo je dobila iz članka v reviji. Kaj pa Biblija? Kaj je to Biblija? Niti enega navedka iz Biblije. To je še celo slabše kot v katolicizmu, kjer preberejo vsaj 4, če ne celo 10 ali 20 stavkov! A toliko bolj je govorila o tem, kaj so o življenju in bogu mislili slavni jogiji...

V 2:50 je subtilno povedala, da je Jezus prerok. Čudno. Jezus Kristus je vprašal svoje učence, kaj pravijo ljudje, kdo je on. In odgovor? Nekateri so rekli, da je Janez Krstnik, Elija ali kateri drugi izmed prerokov. Peter pa je rekel, da je on Kristus, Sin živega Boga. (Mt 16). Tako da Kristus ni bil (samo) prerok, ampak so o njem govorili vsi preroki.

4:20 - tako zelo je poudarila B.C.E., kar pomeni "pred skupno ero". Izraz B.C.E. je ekvivalenten našemu izrazu pred našim štetjem. Včasih so temu rekli pred Kristusom. Da, tudi v tem izrazu so Kristusa izločili in ga vrgli ven iz cerkve.

Zakaj je na svetu nestrpnost? Ker je novica konflikt in ne harmonija? Kaj pa, če je na svetu nestrpnost zato, ker ni ljubečih ljudi? In zakaj ni ljubečih ljudi? Mogoče zato, ker smo zavrgli božjo besedo, ki edina v nas lahko posadi ljubezen? Ljubezen do ljubezni? Da raje umremo, kot pa koga zastrupimo, prevaramo, ogovarjamo, se posmehujemo... To mi je dala samo Biblija, ostale stvari ti lahko dajo toleranco, a ta toleranca, strpnost je brezbrižnost, otopelost. To ni ljubezen.

Tako rad se spomnim vica še iz starih časov, ko nisem zaupal Bibliji. Novinar v ZDA sprašuje Američane: Kaj mislite, ali je največji problem v ZDA nevednost ali brezbrižnost? In tipičen odgovor? Ne vem, mi je vseeno. Tolerantnost nove dobe ni ljubezen in razumevanje, ampak brezbrižnost. Ampak tega večina ljudi noče vedeti, ker jim je vseeno :) :(

Del evangelija (vesele novice) je, da je Jezus Kristus (edina) resnica, (edina) pot in (edino) življenje. Brez njega ni nič. Kaj pa pravi Ryu? Kaj je dobra novica v unitarni cerkvi? Da obstaja več poti. To je dobra novica (6:38) (evangelij). Zanimivo.

Kadar se kristjan (pravi kristjan) sprašuje o nečem, dobi odgovore v Bibliji. In ostali? Kaj je že rekel swami? 8:10

In mislim, da je govoril nam. Kako je ta stavek odmeval - a v povezavi z Jezusom. In v unitarni cerkvi? V unitarni cerkvi se nanaša na svamija. 8:40

13:18 tako lepo poveže Jezusa Kristusa s fanatizmom. Fanatiki imajo samo ENO POT... in to je, da sovražijo ideje drugih. Čudno - unitaristi in svamiji sovražijo idejo o eni poti... Ali niso potemtakem tudi unitaristi in svamiji fanatiki?

15:30 ne bom predlagala, da prevzamemo te prakse... to ne bi bilo prav. Zakaj ne? Ker jih še niste navajeni. Kdaj pa se jih boste navadili? Potem, ko boste večkrat obiskali hindujske templje in kjer boste aktivno sodelovali v obredih. Potem vam bo to postalo domače in takrat boste to počeli tudi sami. In takrat bo prav. Tole je zelo hinavsko.

Ob tem sem se spomnil, zakaj Pavel odsvetuje, da bi ženske govorile v cerkvah. Seveda lahko govorijo, a pridigale pa naj ne bi. Seveda evangeličani (mislim, da so evangeličani) in unitaristi in tudi ostali imajo drugačno mnenje od Pavla. "Kaj pa Pavel ve," si naduto mislijo. Napisal je samo 14 knjig, pisem, ki so del Biblije. Jaz imam pa univerzitetno izobrazbo, poklicno, osnovno šolo, doktorat!
A zakaj ni dobro, da ženska vodi skupino kristjanov? Ker če ženska reče: "Lahko se mi pridružite, šla bom v satanistični tempelj ali pa v mošejo ali pa v hindujski tempelj ali pa h katoliški maši ali pa na bazen - ali bi me kdo namazal po hrbtu? Zelo bo zabavno..." Zaradi svoje navezanosti na ženske, moški zelo hitro pozabijo, kaj je prav in kaj narobe. In danes ni naključje, da je vedno več zahtev po ženskih voditeljicah raznih skupin. Brez žensk naj bi karizmatično gibanje po mnenju marsikoga propadlo. Ženske igrajo zelo pomembno vlogo pri vsem tem gibanju. Pa ne spodbujam sovraštva do žensk. Kar želim povedati, je samo, da so v Bibliji določena opozorila, katerim se povečini smejimo, a napisana so z razlogom, za naše dobro - za dobro žensk in moških.

Torej: so stvari, ki lepo zvenijo in lepo izgledajo, a so del prevare, ki nas oropa ljubezni in življenja. In so stvari, ki na prvi pogled niso tako mikavne in vabljive, a so EDINA POT do ljubezni in življenja.

Zgodovina unitarnih univerzalistov (Wikipedia): Unitarian Universalism was formed from the consolidation in 1961 of two historically Christian denominations, the Universalist Church of America and the American Unitarian Association,[7] both based in the United States, to form the Unitarian Universalist Association. Nastali so iz dveh krščanskih cerkva in danes "združujejo" ljudi, ki pravijo, da so ateisti, gnostiki, kristjani, muslimani... Ko vidim to družbo ljudi, se moram spomniti na Babilon in na zmes vseh religij in bogov. Da, v Babilonu so častili vse živo in mrtvo in navidezno so živeli v miru. Ne gre za novo idejo, saj izvira iz Babilona. Tudi to je religija, ki uči, da so vse religije dobre. Pravi, da je tolerantna. Da, tolerantna je do svoje ideje, da je vse prav. Če pa se kdo - tudi dobronamerno - oglasi, da ni vse prav, pokažejo svojo pravo tolerantnost. In kam se zadeve razvijajo? Omenjali so bhakti in fanatizem. Če si poslušal predavanje (pridigo), potem vidiš, da želijo iti v to smer, v smer bhakti. Z bhakti se ukvarjajo (pretežno) ljudje, ki verujejo, da so sami bog (ali da so bog in hkrati različni od boga) in tako častijo v bistvu samega sebe. Svojo ljubezen izražajo s plesom, glasbo, ritmom, v katerem se izgubijo (in so izgubljeni). Svojo "ljubezen" izkazujejo tudi s čaščenjem kipcev, katerim služijo... In potem so tu ljudje, ki vedo, da se za temi kipci ne skriva njihova lastna božanskost, ampak prave sile, bogovi.

Kako je videti, ko se nekdo izgubi v glasbi, si bomo pogledali v naslednjem filmu.

In bhakti? Največji vpliv in največ pripadnikov ima Višnu bhakti, oboževanje Višnuja. Ryu je omenjala petje. Posebna oblika glagola peti (chant) se vedno povezuje s petjem manter. In katera mantra je znana kot maha mantra oz. velika mantra? Mantra posvečena Višnuju. Hare Krišna, Hare Rama. Da, vsa ta nova doba... Kdo bi si mislil, da bodo ljudje opravljali razne obrede, zažigali palčke, zvonili na zvončke, igrali na pojoče sklede, recitirali čarovniške uroke in mantre... Kdo bi si to mislil leta 1900, ko je prevladovala vera v znanost! A sedaj se znanost združuje z vraževerjem. In kako si ta nova religija utira pot? Neodkrito in zvito preko kulture. Kateri je največji kulturni in športni dogodek, ki povezuje svet? Olimpijske igre. Poglejmo si izsek iz OI v Atenah. Ali slišiš kakšne besede? Kakšno mantro? Preko kulture, za katero plačuješ, dobivaš nove ideje, ne da bi vedel, kaj dobivaš. Plačaš eno, dobiš drugo. To se mi ne zdi pošteno. A to ni problem. Resnično pošten je samo biblijski Bog, ostali se s tem ne obremenjujejo.

Otvoritvena ceremonija, OI 2004, Atene. Beseda ceremonija označuje verski obred - malo premisli... ali ne gre za neko religijo v preobleki?
Prvi dve minuti - ali slišiš - Hare Kriš - na, Hare...
Nova doba naj bi bila doba razuma, a pripadniki new age rekrutirajo nove pripadnike - ne z razumom, ampak preko nezavednega. Razum zaobidejo. Ali ni to ravno lastnost fanatikov? Da ne mislijo? (poleg tega da ne čutijo in ne ljubijo?)