Vaš brskalnik ima onemogočen java script, zato kazalo internetne strani ne deluje pravilno. Vključite java script.
Ultimativen nadzor?
Privajajo nas na to, da se bomo želeli nadgraditi 1

predvajaj ustavi prekini
skoči na čas
h min s

Ali je um samo možgani? Seveda niso, ampak tudi če so... Ali je kopija tvojih možganov isto kot ti? Pri vsakem podvajanju, ki ga naredita človek ali stroji, prihaja do napak. Temu se ne moremo izogniti. Vprašanje je samo, kje postavimo mejo, ko rečemo, da je slika enaka originalu. Torej možgani v računalniku bodo razmišljali podobno kot ti, ne pa enako, ne pa isto. Še več - če te pri kopiranju ne bodo ubili, bosta obstajali dve entiteti - ti in tvoja računalniška slika. Ali je tvoja slika ali tvoj video posnetek isto kot ti? Ali je novinar v televiziji, ko gledamo npr. poročila? Ne, novinar ni v televiziji - samo njegova slika je v televiziji. Znanstveniki pa želijo ustvariti umetno inteligenco, umetno sliko tvojih možganov, kar si lahko predstavljaš kot malo bolj napredno sliko - a še vedno je slika. To nisi ti. Ta slika bo govorila, razmišljala podobno kot ti - a pozor! Postopoma se boš spreminjal v eno osebo in tvoja slika v drugo... Med vama bo vedno večja razlika. Gre za podoben princip (v osnovi) kot pri navadni sliki, ki sčasoma porumeni, obledi in ti je vedno manj in manj podobna - pa tudi ti se staraš, spreminjaš.

To je težava, ki nastopi, če smo mi in naš um isto kot možgani. Če pa smo mi tisti, ki upravljamo z umom in z možgani in se od njih razlikujemo, če duh upravlja z možgani - potem pa znanstveniki izpadejo še bolj nori, ko poskušajo narediti kaj takšnega. Šlo bo za dober ponaredek in ljudje, katerih predniki so z začudenjem zrli v televizijo in se spraševali, kako je vanjo prišel ta in ta človek, se bodo spraševali, ko bodo gledali umetno inteligenco: "Kako pa je ta oseba prišla notri?" Saj ni prišla, gre samo za njeno sliko, ki je bolj napredna kot navadna slika ali pa hologramska slika ali pa video. Tega znanstveniki, ki dobivajo bajne denarje za raziskave in slavo in občudovanje, čaščenje, ko širijo laž o svojem delu med ljudmi, nočejo videti. Zakaj bi le? Sicer pa dokumentarec prizna, da ne bo šlo za isto osebo - na začetku pravijo, da se bosta biologija in tehnologija združili, da bi ustvarili novo vrsto človeka, človeka - verzija 2.

1 minuta 43 sekunda - kakšen bolan smeh... in kot bomo videli kasneje tudi razmišljanje... Takšen smeh smo slišali v kakšnih filmih pri kakšnih psihopatih... Saj se različno smejimo, ampak...

Pred leti sem sanjal tudi o tem... Želel sem tudi sam sodelovati pri takšnem razvoju na bilo kakšen način. A takrat nisem razmišljal... Nisem razmišljal, da kar sem si želel, je bilo nič drugega kot dokončno uničenje človeštva, zavito v lep celofan...

Ti je bil všeč bik? Tak bik si in boš tudi ti (po mnenju strokovnjakov) - popolnoma voden... a še vedno se lahko pustiš voditi ljubezni... Zanimivo se mi zdi priznanje znanstvenika, da ima VERO v znanost. Zaupa besedi in obljubam znanosti na podlagi tistega, kar mu znanost pokaže. Človek pa ima lahko vero tudi v Boga. Zaupa Božji besedi in Božjim obljubam na podlagi same Biblije in njenega sporočila, modrosti, razmisleka in stvari, ki se začnejo v njegovem življenju spreminjati. Človek zaupa Bogu na podlagi tega, kar mu na tak način pokaže. GRE za dve VERI, zaupanji v dve različni stvari/osebi (lažni bog znanosti in pravi Bog Biblije), ki imata različne obljube in dva različna končna cilja.

Ja, Kurzweil. Ko bi ti malo razmišljal, ne bi bilo nič narobe. Ustvarili bomo inteligenco, milijardokrat pametnejšo od nas samih. Vprašanje: zakaj bi ta inteligenca želela služiti nam? Kaj bi imela od tega? Zakaj bi se želela povezovati z nami? Zakaj bi želela ohraniti nekaj tako bednega, kot smo v vaših očeh ljudje? Še nekaj se morate zavedati. Umetno inteligenco že učijo lagati in zavajati. Zakaj? Za potrebe ubijanja in vojskovanja. Torej, ustvarili bomo boga po svoji podobi, po pokvarjeni podobi, ki bo zelo inteligenten, a nas bo sovražil. Govoril bo lepe stvari, samo da bi nas zavedel, potem pa nas bo uničil. Kako lahko zaupaš nekomu, ki je milijardokrat pametnejši od tebe in veš, da se zna lagati in veš, da gleda samo na sebe? Ne moreš mu zaupati.