Vaš brskalnik ima onemogočen java script, zato kazalo internetne strani ne deluje pravilno. Vključite java script.
Ultimativen nadzor?
Kaj pa, če se jaz odločim namesto tebe?

predvajaj ustavi prekini
skoči na čas
h min s

Prvotni naslov je bil: Ali se lahko NLP (nevrolingvistično programiranje) lahko uporabi kot orožje? Kaj pa, če se jaz odločim namesto tebe? Posnetka s tem naslovom nisem po nekaj letih več našel na internetu. Sem pa našel zgornjega, ki prikazuje isto stvar, a ima drugačen naslov: Derrenov Brownov trik uma.

V zgornjem filmčku manjka prvih 30 sekund: Predstavljaj si, da bi namesto, da bi poskušaš ugotoviti, kaj si želijo tvoji komplicirani prijatelji za rojstni dan, preprosto šel ven, kupil, karkoli bi si želel, in jih na koncu prepričal, da je to tisto, kar si želijo. Življenje bi bilo veliko lažje. Pridi sem, tukaj je stol. Čudovito. Pred nekaj dnevi sva govorila po telefonu in prosil sem te, da si napišeš, kaj si želiš za svoj rojstni dan.

Tipično čarovništvo, s katerim prevzameš svobodno voljo "prijatelju". Tukaj lahko vidite, kako nevarno in preprosto je vplivati na druge. Kako varljivi so občutki in kako preprosto jih lahko povežemo s čimerkoli želimo! Religija Nove dobe ti govori v glavnem samo to - občuti in ne razmišljaj - zaupaj občutku - in to je izredno nevarno. Seveda z občutki ni nič narobe, ampak če se zanašaš samo in izključno samo nanje, si, kakor temu rečejo Angleži, sedeča račka - to pomeni, da si lahka tarča. Se še spomnite pesmi iz Glasbenikov: Zadnji žur? Kaj pravi? Ljudje si vedno želijo stvari, ki jih ne potrebujejo. To je res, za potrošniško družbo, v kateri morajo biti ljudje skorajda po definiciji neumni, prevarani, nerazmišljajoči, saj bi drugače spregledali, da si želijo stvari, ki jih ne potrebujejo in si jih v resnici tudi ne želijo. In za to, da dobijo stvari, ki jih v bistvu sovražijo, so pripravljeni zavreči vse tisto, kar si v resnici želijo (ljubezen, prijateljstvo, mir, sožitje...).

Izredno preprosto je postati manipulator. No, nekateri so že naravni talenti, drugi pa se moramo malo bolj potruditi. Imel sem možnost slišati o neverjetnem prodajalcu, Slovencu, katerega so občudovali uspešni manipulatorji, katere sem osebno poznal. Zaslužil je neverjetne denarje. In kako takšni ljudje utišajo svojo vest, kolikor je še imajo? Prepričajo sami sebe :) da to počnejo za dobro tiste osebe, kateri prodajajo produkt. Dejansko vedo, da so se namesto osebe odločili že oni. In kakšen je občutek? Jaz sicer tega nisem počel, saj ne morem goljufati ljudi - ampak ko so me "šolali", sem se vživel v to. Dejansko gre za akcijo, razburljivo bitko, v kateri uničiš človeka in ga podrediš svoji volji. Vsiliš mu svojo voljo in on te povrhu vsega še občuduje in misli, da ti je dolžan uslugo, da je on tvoj dolžnik. In to ljudje počenjajo, ko uporabljajo staro znanje svečenikov, kateri so se povezovali z duhovnim svetom, svetom hudičev. Povezava z Bogom pa je nekaj drugega in se nam upira. Če slišimo koga govoriti o Bibliji, se nam že obrača v želodcu. Žal. Tako ljudje raje sprejemajo guruje, religijo Nove dobe, lažnive obljube potrošniške družbe in znanosti - kot pa pravo resnico, Božjo besedo. Ena pot se zdi čudovita, a vodi v pogubo - in druga pot se zdi (na začetku) ne ravno čudovita, a vodi v življenje. Dlje časa ko si na napačni poti, slabše postaja in dlje časa ko si na pravi poti, boljše je. Izberi si pravo pot in na pravi poti ne boš potreboval rdečega BMXa ;)

Res neverjetno - povedal mu je, kako ga bo prinesel naokrog in kljub temu mu je uspelo... Ne bodite prevarani. Odklopite se od televizije in ostalih stvari, ki vas prinašajo naokrog...

Lahko ste skeptični glede tega - tudi jaz sem bil. A ko sem videl razliko med prodajalcem, ki ima 10-40% uspešnost in med mano, ki po naravi nisem prodajalec - je šlo za razliko kot med dnevom in nočjo. Potem pa so prodajalci, ki so bili daleč, daleč nad mano, govorili o človeku, ki je bil daleč, daleč nad njimi... In kje leži razlika? Zakaj nisem jaz uspešen kot prodajalec? Ker ne morem lagati samemu sebi. Ne morem utišati vesti, ne morem prevarati samega sebe z namenom, da bi varal druge. Ne morem živeti v laži, niti ne želim živeti v laži. A tudi tisti, ki so zelo uspešni manipulatorji, ne morejo, zato pa si vsake toliko časa privoščijo divje zabave. To ni hec! Zadevo sem sprejel kot raziskovalec, saj nisem mogel verjeti, da se takšne stvari zares učijo. O tem sem sanjal - kako vplivati na druge - a ko sem to spoznal, da je to možno, me ni več zanimalo. Človeku ne morem prevzeti svobodne volje, še posebno pa ne s prevaro. In da, tako ljudje danes spoznavajo eno izmed bolje varovanih skrivnosti čarovništva in vse to uporabljajo v zle namene. Bog nam je dal svobodno voljo, s čarovništvom pa svobodno voljo ljudem odvzamemo in jih spreminjamo v zaničevanja vredne stvari. S tem pa Bog ni zadovoljen in počasi bo temu naredil konec.